Cicle Hídric

Com Fer un Consum Sostenible d’Aigua a casa

Hem de ser conscients que el consum domèstic no és el principal problema del tremend malbaratament d’aigua que es produeix a Espanya, però sí és cert que si els ciutadans adquirírem hàbits de consum més sostenibles, ens convertiríem en part de la solució i no en una part més del problema.

El consum domèstic d’aigua a Espanya s’ha moderat en els últims anys, actualment està entorn de 160 litres per persona i dia, mentre que fa dues dècades rondava els 200 litres per persona i dia, però hem de seguir millorant i avançant més ràpid cap a l’eficiència, practicant l’eficàcia.

Existeixen moltes pràctiques quotidianes que ens poden ajudar a estalviar aigua en la llar, en aqueix sentit a més, aconseguim sentir-nos molt millor amb nosaltres mateixos.

Algunes millores estan ja dictades directament des de la tecnologia, com per exemple la ja esmentada en aquest blog etiqueta energètica o els sistemes de doble descàrrega dels vàters.

Sobre els hàbits que podem fer nosaltres mateixos podem destacar:

  • Dutxa en lloc de bany, que pot suposar un estalvi d’uns 200 litres.
  • Un correcte ús dels electrodomèstics que més aigua consumeixen, com la llavadora i el rentavaixella.
  • No raspallar-se les dents amb l’aixeta oberta, doncs pot suposar un malbaratament de fins a 15 litres d’aigua.
  • Utilitzar dipòsits d’aigües grises per a la cisterna del vàter (aigua procedent dels fregats).
  • Utilitzar l’aigua dels bullits, dels llavats de les verdures, dels remulls dels llegums, etc., per a regar les flors (tota aqueix aigua arreplegada arrossega part dels nutrients dels aliments que va a enriquir a les pròpies plantes).
  • Reutilitzar l’aigua de l’aquari (si es té) per a regar les plantes (l’aigua de l’aquari també és rica en nutrients a causa de l’aliment dels peixos i la seua pròpia femta).
  • Utilitzar l’aigua de pluja per a regar les plantes, bé mitjançant la col·locació d’un dipòsit sota els baixants o d’una manera més tosca però igualment efectiva utilitzant un llibrell o una botella.
  • A l’hora de regar, col·locar un plat profund sota el test de la planta i regar el plat en lloc de la planta. Per a fer-ho més divertit es pot utilitzar una garrafa de plàstic a uns 3 cm. i decorar-la, per a així fer partícips als xiquets d’aquesta cultura de l’eficiència. És important recordar que les plantes de test pateixen més per l’excés de reg que pel defecte.
  • Col·locar airejadors en la boca de les aixetes, d’aqueixa manera s’aconsegueix que el torrent d’aigua siga menor i permet un estalvi de pràcticament la meitat d’aigua consumida per l’aixeta.
  • Utilitzar xicotets llibrells d’aigua en la dutxa i emmagatzemar-la mentre ix l’aigua calenta i reutilitzar aqueix aigua per a regar les plantes o per a recarregar la cisterna del vàter.

Com veiem, tota aquesta sèrie de consells no són més que practicar el sentit comú en les nostres llars per a conservar aigua. L’ecologia domèstica es basa en açò, aprofitar els principis de l’eficiència i el sentit comú per a no haver de renunciar a les nostres comoditats.

Informació extreta de la web: www.iagua.es

Scroll to Top