Monument natural del Cap Negret

A més de la bellesa del paisatge que ocupa Cap Negret, aquest enclavament presenta un elevat valor geològic, doncs es tracta, junt amb les illes Columbretes i el volcà de Cofrents, d’un dels tres paisatges volcànics presents a terres valencianes. El 2020 l’Aflorament volcànic i la platja fòssil del Cap Negret van ser declarats Monument Natural pel seu interès científic, cultural i paisatgístic.

Geologia del monument natural del Cap Negret

Aquestes roques volcàniques que donen nom a la partida rural, corresponen al coll d’un antic volcà submarí que va entrar en erupció fa uns 220 milions d’anys. En aquell moment, la Terra encara estava formada per un únic supercontinent, Pangea, però va començar a estripar-se en un procés tectònic que conduiria a la formació dels continents actuals. Aquestes enormes fractures emeteren grans quantitats de magma, sent aquest aflorament volcànic una magnífica evidència del començament d’aquest procés clau en la història geològica de la Terra.


Durant aquest procés, les plaques africana i eurasiàtica tancaren una part de l’antic mar de Tetis per a formar la Mar Mediterrània que hui coneixem; tot i això, el nivell de les seues aigües ha variat contínuament al llarg de la seua existència. Així ho demostra la platja fòssil d’uns 100.000 anys que podem trobar al nord i sud del port, on s’observa una extraordinària riquesa d’espècies fòssils, i concretament, la màxima concentració d’exemplars del gasteròpode Strombus bubonius de tot el litoral peninsular. La presència d’aquests fòssils propis de climes més càlids indica que la temperatura de la mar i global era superior a l’actual, el que suposava al mateix temps un nivell de la mar més elevat a causa del desglaçament dels casquets glaciars.


Però la transformació geològica del territori és un procés infinit que continua actualment amb l’erosió marina que a poc a poc va desgastant la línia costanera.

Flora i fauna del monument natural del Cap Negret

El eL’entorn marí de l’aflorament volcànic alberga una elevada biodiversitat en un espai únic, on es combinen extenses taques de posidònia i sorra amb talussos submarins i zones molt someres d’aigua cristal·lina repletes de fauna marina; xicotets crustacis ermitans, caragols i estreles de mar i infinitat de colorits peixos troben ací refugi. Accedint des de la platja del Soio o la platja de Cap Negret, al sud de l’aflorament, podràs gaudir del fons marí d’aquest espai natural amb unes simples ulleres de bussejar. Recorda respectar l’entorn!

Patrimoni històric i etnologia del monument natural del Cap Negret

Junt al passeig, seguint la costa en direcció a l’Olla trobarem un dels populars búnquers que romanen a Altea. Es tracta de nius de metralladores que van ser construïts l’any 1937, durant la Guerra Civil espanyola. Després que la flota republicana perdera el control de les costes mediterrànies sota el bloqueig naval que imposaven italians i alemanys, es planificaren aquestes defenses costaneres per a repel·lir un desembarcament eventual de l’exèrcit franquista; tot i això mai estigueren actives ja que el seu objectiu era merament dissuasiu.


Eren un total de huit els búnquers disposats al llarg de la badia d’Altea; actualment no més romanen dos; el de Cap Negret i el de l’Olla, encara que existeix un tercer submergit a la platja de Cap Blanch.

Documentos de descarrèga sobre el monument natural del Cap Negret

Scroll to Top