La Badia d’Altea i el Parc Natural

La badia d’Altea juntament amb els illots de la “Illeta” i el “Illot” de l’Olla presenta uns valors naturals i etnològics de gran valor, la qual cosa va valdre la inclusió de les seues aigües al Parc Natural de Serra Gelada l’any 2005. L’entorn marí de l’Illeta de l’Olla alberga una prada de posidònia en estat òptim de conservació que acull una gran biodiversitat.

Flora i fauna de la Badia d’Altea i el Parc Natural

En les aigües de la badia d’Altea podem observar una gran diversitat d’espècies, algunes d’elles protegides, com el dofí mular (Tursipos truncatus), la tortuga babaua (Caretta caretta) i el corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis).


Els fons marins enfront de l’Olla i Cap Negret, inclosos dins del Parc Natural de la Serra Gelada, gaudeixen d’un saludable estat de conservació. En aquests fons, a no molta profunditat, habita l’emblemàtica posidònia (Posidonia oceanica). Les prades de posidònia actuen com a vertaders boscos submarins i constitueixen l’ecosistema marí més important i complex del litoral mediterrani. A més d’oferir abric i aliment a centenars de peixos i altres organismes marins, aquestes prades són una important font de generació d’oxigen, aporten claredat a l’aigua, estabilitzen el fons marí i redueixen l’erosió a les platges, entre altres funcions.


Les prades de la badia d’Altea es troben entre les millor conservades del llevant espanyol, encara que en l’actualitat es troben en regressió. Això es deu principalment al fondeig incontrolat d’embarcacions d’esbarjo i a la contaminació de les aigües.


A poca profunditat, en zones rocoses batudes per l’onatge, trobem una franja marina característica del nostre litoral i d’elevat valor ecològic: les cornises de vermètids. Aquestes lloses o plataformes aparentment rocoses són en realitat estructures orgàniques formades per un caragol que, amb l’ajuda d’algues calcàries, forma un conglomerat de consistència semblant a la de la roca. Aquestes formacions són indicadores d’aigües netes i ben oxigenades i donen recer a un elevat nombre d’espècies.


L’entorn marí de l’Illeta de l’Olla és un espai sensible i fràgil, respecta’l!

Patrimoni històric i etnologia de la Badia d’Altea i el Parc Natural

Des de l’antiguitat fins a principis del XX, la zona de l’Olla, protegida dels vents i de l’onatge, es va utilitzar com a refugi d’embarcacions.


En el segle XIX es va construir en aquest punt un embarcador. El conjunt d’instal·lacions el formaven un magatzem, bàscula i moll per a mercaderies, que es traslladaven als vaixells a través d’embarcacions més lleugeres.


Des d’ací s’expedien ametles, passes, fruites, hortalisses, així com llambordes, procedents de les pedreres de ofita i que van servir, per exemple, per a pavimentar els carrers de València.


A la part alta es situa el conjunt de Vil·la Gadea, una vil·la pal·ladiana que segueix el model creat per l’arquitecte renaixentista Andrea Palladio. A més de la residència tenia un estanc recreatiu i la seua pròpia capella, on se celebraven antigament les festes de Sant Llorenç de l’Olla.


Actualment la platja de l’Olla és una de les més populars d’Altea, ideal per a la pràctica d’esports de rem com el kayak o el padel surf o simplement per gaudir del bany a les seues aigües someres i calmades; amb unes simples ulleres de bussejar podràs gaudir del fons marí i tota la vida que acull la posidònia.

Documents de descàrrega sobre la Badia d’Altea i el Parc Natural
Scroll to Top