L’horta d’Altea

L’entorn que habitem es troba en contínua transformació, és el resultat de milers d’anys de relació entre els processos naturals i les activitats humanes. L’entorn rural de l’Horta d’Altea ens ofereix el testimoni d’un mode de vida quasi inalterat que roman en els seus quefers, les seues costums i el seu paisatge. Les rutes de “Camins d’Altea” són una invitació a conèixer aquest patrimoni històric i recórrer els seus camins i gaudir de la seua història.

Patrimoni històric i etnologia de l’horta d’Altea

La vall de l’Algar – Guadalest, producte de grans transformacions geològiques, va ser l’escenari sobre el qual Ibers, romans i andalusins van anar construint el paisatge. Però va ser la refundació de la Vila d’Altea en 1617 u de les fites històriques que va condicionar l’actual entorn rural alteà. Des d’aquest moment la població va anar lentament llaurant i colonitzant de nou tot aquest espai agrari, creant amb el temps xicotetes agrupacions de cases. Amb l’esforç dels veïns aquests enclavaments habitats van anar ordenant el territori; van nàixer camins, sèquies, eres, hortes, bancals… Des del segle XVII ja apareixen les denominades partides; nom que reben cadascuna de les demarcacions rurals en les quals s’articula encara avui tot el terme municipal.


Caminant o amb bicicleta podràs visitar ermites, arbres monumentals, antics molins fariners, sèquies centenàries, vil·les i masies, així com gaudir del paisatge rural alteà.

Flora i fauna de l’horta d’Altea

En un ambient tan humanitza com l’actual, el medi rural té un paper essencial en la conservació de la biodiversitat al connectar els espais naturals i actuar com a corredors de fauna, contrarestant així la fragmentació dels hàbitats i actuant com xicotetes reserves.


A més, existeix una estreta relació entre l’entorna agrícola i les comunitats de fauna que habiten al riu o als boscos: els conreus ofereixen llocs frescos i refugi, així com diversitat de llocs on reproduir-se; al mateix temps les moltes espècies insectívores d’aus i els rats penats combaten les plagues de forma natural convertint-se en grans aliats dels agricultors. L’abandonament de l’agricultura i la creixent pressió urbanística són a dia de hui les principals amenaces d’aquest patrimoni natural i cultural que cal posar en valor.

Documents de descàrrega sobre l’horta d’Altea
Scroll to Top